Размер на шрифта: A A A
Назад

Денят на будителите 1 Ноември 2022 г.

Денят на будителите 1 Ноември 2022 г. Вторник, 1 Ноември 2022

На специална церемония кметът Ивайло Крачолов връчи почетното отличие „Будител на 2022 година“ на учителя Диана Теленчева. Призът, който се удостоява за трета година в Деня на народните будители, е за нейната всеотдайна безкористна обществена дейност, за родолюбието, с което вдъхновява деца и ученици чрез българския фолклор, традиции и духовност и за мисията й на съвременен будител.

Тази година Община Чирпан удостои и с почетен знак дългогодишният учител Нанка Врачева за нейната отдаденост и изключителни достижения в науката и образованието.

„Учителите Теленчева и Врачева са личности, които вдъхновяват и даряват сили и труд за общността, за бъдещето, за родополезното дело. Имат будителски дух, силна воля и патриотизъм.“, заяви директорът на Дирекцията по култура и образование Ангелина Паскалева - председател на комисията, която разглежда предложенията за удостояване с отличия и плакети.

За първи път по решение на Общинския съвет бяха връчени и грамоти на 16 младежи, завършили с отличен успех чирпанските гимназии. Младите хора получиха и парични награди на специална церемония. Кметът приветства празнично читалищните дейци, учителите в училищата и детските градини, всички радетели на българската духовност във всички сфери и от различни поколения, "поздравявам ви с Деня на народните будителите и ви пожелавам здраве и много енергия, за да продължите да поддържате вечно жив българския дух".

Празникът започна с тържествено шествие с факли и ликове на народните будители Поп Петър Аврамов, Янко Кочев, Димитър Матевски, Сребрьо Стойновски, Душо Хаджидеков, Георги Данчов, Таньо Пеев, Георги Кочев, Стойо Филипов, Иван Андонов, Стоян Моллов и Пейо Гарвалов. Портретните рисунки са изработени от Костадин Събев и са предадени от него на музея за съхранение и експониране. Шествието започна от паметниците на Васил Левски и Георги Данчов – Зографина, премина по ул. „Васил Левски“ и завърши на пл. „Съединение“.

Участниците се включиха в празничния концерт по повод 1 ноември, в който се изявиха деца и ученици от СУ „П. К. Яворов“, ПГСС, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, НУ „Климент Охридски“, ДГ „Калина Малина“, ДГ „Слънце“, ДГ „Здравец“, ВС „Петолиние“ към НЧ „Димитър Данаилов 2013“ и Клубът на учителите – пенсионери.


11:24, 1 Ноември 2022

Още новини

Понеделник, 16 Януари 2023

Започна плащането на местните данъци и такси за 2023 г.

Община Чирпан уведомява данъчно задължените лица, че от 11.01.2023г. започна плащането на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци  и данък върху превозните средства. Сроковете за плащане на задълженията са както…

Яворови януарски дни, Чирпан, 2023 г.
Вторник, 10 Януари 2023

Яворови януарски дни, Чирпан, 2023 г.

Министерство на културата Община Чирпан Съюз на българските писатели Сдружение на български писатели Национален литературен музей Къща музей „Пейо К. Яворов“ Фондация „Яворов“   145 години от рождението на Пейо…

Процедура „ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД…
Понеделник, 12 Декември 2022

Процедура „ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД - EТАП I“, с финансиране по линия на механизма за възстановяване и устойчивост

Настоящата процедура за предоставяне на БФП е първи етап от изпълнението на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ към компонент „НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА“ на Националния план за…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения