Размер на шрифта: A A A
Назад

Денят на будителите 1 Ноември 2022 г.

Денят на будителите 1 Ноември 2022 г. Вторник, 1 Ноември 2022

На специална церемония кметът Ивайло Крачолов връчи почетното отличие „Будител на 2022 година“ на учителя Диана Теленчева. Призът, който се удостоява за трета година в Деня на народните будители, е за нейната всеотдайна безкористна обществена дейност, за родолюбието, с което вдъхновява деца и ученици чрез българския фолклор, традиции и духовност и за мисията й на съвременен будител.

Тази година Община Чирпан удостои и с почетен знак дългогодишният учител Нанка Врачева за нейната отдаденост и изключителни достижения в науката и образованието.

„Учителите Теленчева и Врачева са личности, които вдъхновяват и даряват сили и труд за общността, за бъдещето, за родополезното дело. Имат будителски дух, силна воля и патриотизъм.“, заяви директорът на Дирекцията по култура и образование Ангелина Паскалева - председател на комисията, която разглежда предложенията за удостояване с отличия и плакети.

За първи път по решение на Общинския съвет бяха връчени и грамоти на 16 младежи, завършили с отличен успех чирпанските гимназии. Младите хора получиха и парични награди на специална церемония. Кметът приветства празнично читалищните дейци, учителите в училищата и детските градини, всички радетели на българската духовност във всички сфери и от различни поколения, "поздравявам ви с Деня на народните будителите и ви пожелавам здраве и много енергия, за да продължите да поддържате вечно жив българския дух".

Празникът започна с тържествено шествие с факли и ликове на народните будители Поп Петър Аврамов, Янко Кочев, Димитър Матевски, Сребрьо Стойновски, Душо Хаджидеков, Георги Данчов, Таньо Пеев, Георги Кочев, Стойо Филипов, Иван Андонов, Стоян Моллов и Пейо Гарвалов. Портретните рисунки са изработени от Костадин Събев и са предадени от него на музея за съхранение и експониране. Шествието започна от паметниците на Васил Левски и Георги Данчов – Зографина, премина по ул. „Васил Левски“ и завърши на пл. „Съединение“.

Участниците се включиха в празничния концерт по повод 1 ноември, в който се изявиха деца и ученици от СУ „П. К. Яворов“, ПГСС, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, НУ „Климент Охридски“, ДГ „Калина Малина“, ДГ „Слънце“, ДГ „Здравец“, ВС „Петолиние“ към НЧ „Димитър Данаилов 2013“ и Клубът на учителите – пенсионери.


11:24, 1 Ноември 2022

Още новини

Съобщение за ремонтни дейности
Сряда, 26 Април 2023

Съобщение за ремонтни дейности

Община Чирпан съобщава, че стартират ремонтните дейности по ул. “Янко Кочев” в участъка между книжарница “Джеми стратус” и ул. “Васил Кълбов”. В тази връзка в района се въвежда следната временна…

Медобор 10.02.2023
Понеделник, 10 Април 2023

Медобор 10.02.2023

При голям интерес се проведе базарът на пчелни продукти „Медобор ′ 2023“. „С уважение към търпението, трудолюбието и отговорността към мисията на вас, пчеларите, да произвеждате най-хубавия и чист мед…

Вторник, 28 Март 2023

Общинска администрация Чирпан

уведомява членовете на секционните избирателни комисии на територията на общината, че трябва да присъстват в съответната избирателна секция на 01.04 (събота) от 15 часа, за получаване на изборните книжа и…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения