Размер на шрифта: A A A
Назад

Национален фолклорен конкурс Атанаска Тодорова

Изображение 7220 Четвъртък, 8 Септември 2022

Националният фолклорен конкурс "Атанаска Тодорова" e  част от програмата на есенните празници, които се провеждат по повод Празника на Чирпан.

Целта на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура под патронажа на бележитата българска народна певица, изпълнителка и авторка на народни песни Атанаска Тодорова.

Тя е родена в Чирпан и е от първите, които популяризират Тракийския песен фолклор. В репертоара си има над 400 песни, над 280 записани плочи и прославя България по целия свят с незабравими участия.

Конкурсът  се проведе в амфитеатъра на къща музей „Пейо К. Яворов" в Чирпан.

 

Шестгодишната Дария Стоянова, представител на старозагорското читалище "Железник - 1988", получи голямата награда на кмета на община Чирпан и на председателя на журито на Националния фолклорен конкурс "Атанаска Тодорова".

 „Той се проведе за първи път в Чирпан с идеята да се популяризира българския музикален фолклор и да се приобщи младото поколение към народното творчество и култура“, обявиха от общинското ръководство. А дуетът Даная Атанасова и Иван Ангелов от СУ "Пейо К. Яворов", Чирпан, бяха отличени със специална награда на Оркестър "Канарите". Журито раздаде още 10 награди в 3 категории и пожела успехи на всички участници.

След конкурса кметът Ивайло Крачолов проведе среща с председателя на журито почетния гражданин на Чирпан Атанас Стоев. Той благодари за професионализма и отдадеността на Стоев към конкурсните ангажименти. Известният музикант и композитор изрази възхищението си от богатата културна и празнична програма, както и от целенасочената работа на общинското ръководство и екипа за възраждането на духа и традициите в чирпанския край и заяви готовност за партньорство и сътрудничество в името на любимия Чирпан.


16:00, 8 Септември 2022

Още новини

Празник на лавандулата 1
Четвъртък, 13 Юни 2024

Програма на Международния фестивал на лавандулата под патронажа на Министерството на туризма и Министерството на културата Чирпан 2024

21 юни 2024 г. /петък/: Лавандулово поле „Трендафилов” 07:00 - Йога в лавандулата за всички - честване на международния ден на йога гр. Чирпан, площад „Съединение” 10:00 - Лавандулов базар…

прегледи зрение
Вторник, 4 Юни 2024

„ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ! Информационна кампания и безплатни очни прегледи за хора с диабет

Българска Асоциация Диабет, Очна болница “Луксор” Пловдив и Байер България ЕООД инициират кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ…

Светла Дончева
Понеделник, 27 Май 2024

Светла Дончева ще бъде новият зам.-кмет на Община Чирпан

Със своя заповед  кметът освободи зам.-кмета Румен Тунанов. Това се наложи след заявени лични причини  от Тунанов. На позицията ще бъде назначена от 6 юни т.г. Светла Дончева - досегашен…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения