Размер на шрифта: A A A
Назад

Национален фолклорен конкурс Атанаска Тодорова

Национален фолклорен конкурс Атанаска Тодорова Четвъртък, 8 Септември 2022

Националният фолклорен конкурс "Атанаска Тодорова" e  част от програмата на есенните празници, които се провеждат по повод Празника на Чирпан.

Целта на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура под патронажа на бележитата българска народна певица, изпълнителка и авторка на народни песни Атанаска Тодорова.

Тя е родена в Чирпан и е от първите, които популяризират Тракийския песен фолклор. В репертоара си има над 400 песни, над 280 записани плочи и прославя България по целия свят с незабравими участия.

Конкурсът  се проведе в амфитеатъра на къща музей „Пейо К. Яворов" в Чирпан.

 

Шестгодишната Дария Стоянова, представител на старозагорското читалище "Железник - 1988", получи голямата награда на кмета на община Чирпан и на председателя на журито на Националния фолклорен конкурс "Атанаска Тодорова".

 „Той се проведе за първи път в Чирпан с идеята да се популяризира българския музикален фолклор и да се приобщи младото поколение към народното творчество и култура“, обявиха от общинското ръководство. А дуетът Даная Атанасова и Иван Ангелов от СУ "Пейо К. Яворов", Чирпан, бяха отличени със специална награда на Оркестър "Канарите". Журито раздаде още 10 награди в 3 категории и пожела успехи на всички участници.

След конкурса кметът Ивайло Крачолов проведе среща с председателя на журито почетния гражданин на Чирпан Атанас Стоев. Той благодари за професионализма и отдадеността на Стоев към конкурсните ангажименти. Известният музикант и композитор изрази възхищението си от богатата културна и празнична програма, както и от целенасочената работа на общинското ръководство и екипа за възраждането на духа и традициите в чирпанския край и заяви готовност за партньорство и сътрудничество в името на любимия Чирпан.


16:00, 8 Септември 2022

Още новини

Съобщение за ремонтни дейности
Сряда, 26 Април 2023

Съобщение за ремонтни дейности

Община Чирпан съобщава, че стартират ремонтните дейности по ул. “Янко Кочев” в участъка между книжарница “Джеми стратус” и ул. “Васил Кълбов”. В тази връзка в района се въвежда следната временна…

Медобор 10.02.2023
Понеделник, 10 Април 2023

Медобор 10.02.2023

При голям интерес се проведе базарът на пчелни продукти „Медобор ′ 2023“. „С уважение към търпението, трудолюбието и отговорността към мисията на вас, пчеларите, да произвеждате най-хубавия и чист мед…

Вторник, 28 Март 2023

Общинска администрация Чирпан

уведомява членовете на секционните избирателни комисии на територията на общината, че трябва да присъстват в съответната избирателна секция на 01.04 (събота) от 15 часа, за получаване на изборните книжа и…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения