Размер на шрифта: A A A
Назад

Община Чирпан с нов Общ устройствен план

Община  Чирпан с нов Общ устройствен план Понеделник, 1 Април 2024

На заседанието на Общинския съвет кметът Ивайло Крачолов благодари на главния архитект и на екипа, работил по проекта

„Приемането на Общия устройствен план (ОУП) на община Чирпан дава параметрите за пространствено развитие в дългосрочна перспектива, определя насоките, визията и устройството на функционалните системи", каза кметът Ивайло Крачолов по повод гласувания от Общинския съвет проект.

Това се случва за първи път, досега действащият от началото на 60-те години ОУП беше само град Чирпан, който е променян неколкократно. Новият стратегически документ е разработен, съгласно изискванията на ЗУТ и включва всички населени места в общината. Неговият старт бе даден през 2020 г. по спечелен проект за финансиране от МРРБ.  

„Изработването  отне близо 4 години.  В него е предвидена и зона за индустриално строителство на югоизток – на терена между бившето военно поделение и бившия ДАП. Проектът планира развитие и на жилищното строителство. Противоречията, които досега препятстваха инвестиционни намерения, са изчистени в новия Общ устройствен план. До няколко месеца предстои и въвеждане на Географска информационна система, която ще позволи срещу единен граждански номер получаване на кадастрална информация. Това ще улесни бизнеса и гражданите, ще спести време и административна тежест и ще е от полза за устройствените процедури", допълни Крачолов.

По думите му съгласуването с  екологичната мрежа Натура 2000, носи  допълнителни точки на проектите на Община Чирпан при кандидатстване за еврофинансиране. На заседанието на Общинския съвет кметът благодари на главния архитект и на екипа, работил по проекта. От 265 общини, Чирпан е сред 40-те, които имат общи устройствени планове, съответстващи на всички законови изисквания.

14:31, 1 Април 2024

Още новини

Покана за провеждане на консултации за определяне на състава на…
Вторник, 23 Април 2024

Покана за провеждане на консултации за определяне на състава на секционните избирателни комисии (СИК) за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от РБ и Избори за народно събрание на 9 юни 2024 г.

Постановката
Вторник, 23 Април 2024

Постановката "ЧаршиятЪ" с първа награда от Великотърновски фестивал

Поздравления за нашите театрали от СУ „Пейо Яворов"! Правите ни горди, благодарим ви! Театралното студио спечели П Ъ Р В А  награда на Фестивала на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц"…

Кметът на Чирпан обяви за неучебен 2 май
Четвъртък, 18 Април 2024

Кметът на Чирпан обяви за неучебен 2 май

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов обяви със заповед  2 май за неучебен ден за училищата в общината.  От началото на следващия месец учениците ще имат 6 почивни дни. „2 май остава сред  серия от…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения