Размер на шрифта: A A A
Назад

Празник на изкуствата Никола Манев

Празник на изкуствата Никола Манев Неделя, 11 Септември 2022

Празник на изкуствата "Никола Манев"

19.00 ч. - Авторска фотоизложба на Георги Иванов, ХГ "Никола Манев"

20.00 ч - "Грамофонът" - Авторски концерт - спектакъл на Виктор Калев, площад "Никола Манев"

„Поканата за изложбата малко ме изненада, защото голяма част от архива ми беше разпилян на различни места. Наложи се за броени дни да подбера някои от най-ярките и запомнящи се кадри от фестивалите, организирани с огромен замах от Никола Манев". Това каза фотографът Георги Иванов по време на празника на изкуството "Никола Манев", организиран от Община Чирпан.

В него бяха включени две прояви. В Художествената галерия на името на прочутия живописец, който си отиде от този свят през август 2018 г., беше открита авторска ретроспективна изложба на фотографа Георги Иванов от близо 50 снимки и авторският концерт - спектакъл на Виктор Калев "Грамофонът" на площад "Никола Манев".

"Както чирпанлии знаят, тук са гастролирали по покана на живописеца ярки звезди като Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Нешка Робева и още много като тях”, припомни Иванов.

Георги благодари на Община Чирпан и лично на кмета Крачолов за поканата да организира тази изложба и заяви, че Никола Манев беше лесен за снимане. И подчерта, че „ако не беше Тодор Иванов, Никола Манев нямаше отново да се върне в Чирпан. Благодарение на Иванов в края на 90-те години Манев преоткри Чирпан, закупи с помощта на чирпанлии и тази Тянкова къща, в която бях първият й уредник”.

Тодор Иванов, гл. експерт култура, припомни, че този Празник на галерия „Манев” се роди през 2000-та година и оттогава той се провежда всяка година през септември с подкрепата на Община Чирпан.

„Много хора бяха близко до Никола Манев, но истинският спътник му беше фотографът Георги Иванов, който тази вечер с фотографиите си ни припомня важните моменти от живота на художника - не само тук, в Чирпан, но и по света".

„Георги Иванов беше Сянката на Манев, заяви журналистът Исак Гозес. А да се снима Кольо беше лесно, защото винаги стърчеше над другите с рошавата си глава. И благодарение на Георги ще видите днес в снимките му живият Кольо Манев.”

Празникът продължи на площад „Никола Манев“, където актьорът Виктор Калев представи спектакъла си „Грамофон“.

На двете прояви присъстваха синът на Манев - Александър и братът на художника Добромир Манев. Той в словото си припомни незабравими детски спомени с брат си в Чирпан.

"Той обичаше Чирпан, а ние него. Беше изключителен художник, дарител, общественик. Живописното му изкуство, невероятните спомени за него и фотографиите на Георги Иванов пазят специално място в творческото сърце на Чирпан. Благодаря на всички, че се грижат то да пулсира , както искаше Манев", сподели кметът Ивайло Крачолов.


14:00, 11 Септември 2022

Още новини

Кметът Крачолов и болничният шеф д-р Тотев благодарят на доброволците,…
Понеделник, 15 Април 2024

Кметът Крачолов и болничният шеф д-р Тотев благодарят на доброволците, които облагородиха двора на МБАЛ

Кметът Ивайло Крачолов и управителят на МБАЛ-Чирпан д-р Тотев благодарят на всички, които се включиха в облагородяването на дворното пространство на болничното заведение. „Десетки жители, деца, младежи, общински съветници, представители на…

Община Чирпан организира второ издание на Националния акордеонен фестивал „Веселин…
Сряда, 10 Април 2024

Община Чирпан организира второ издание на Националния акордеонен фестивал „Веселин Джанкардашлийски"

На 13 април от 10:00 започва второто издание на Националния акордеонен фестивал „Веселин Джанкардашлийски" в Чирпан. Събитието ще се проведе в залата на Общината под патронажа на кмета Ивайло Крачолов.…

Община  Чирпан с нов Общ устройствен план
Понеделник, 1 Април 2024

Община Чирпан с нов Общ устройствен план

На заседанието на Общинския съвет кметът Ивайло Крачолов благодари на главния архитект и на екипа, работил по проекта „Приемането на Общия устройствен план (ОУП) на община Чирпан дава параметрите за пространствено развитие…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения