Размер на шрифта: A A A
Назад

Празник на изкуствата Никола Манев

Празник на изкуствата Никола Манев Неделя, 11 Септември 2022

Празник на изкуствата "Никола Манев"

19.00 ч. - Авторска фотоизложба на Георги Иванов, ХГ "Никола Манев"

20.00 ч - "Грамофонът" - Авторски концерт - спектакъл на Виктор Калев, площад "Никола Манев"

„Поканата за изложбата малко ме изненада, защото голяма част от архива ми беше разпилян на различни места. Наложи се за броени дни да подбера някои от най-ярките и запомнящи се кадри от фестивалите, организирани с огромен замах от Никола Манев". Това каза фотографът Георги Иванов по време на празника на изкуството "Никола Манев", организиран от Община Чирпан.

В него бяха включени две прояви. В Художествената галерия на името на прочутия живописец, който си отиде от този свят през август 2018 г., беше открита авторска ретроспективна изложба на фотографа Георги Иванов от близо 50 снимки и авторският концерт - спектакъл на Виктор Калев "Грамофонът" на площад "Никола Манев".

"Както чирпанлии знаят, тук са гастролирали по покана на живописеца ярки звезди като Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Нешка Робева и още много като тях”, припомни Иванов.

Георги благодари на Община Чирпан и лично на кмета Крачолов за поканата да организира тази изложба и заяви, че Никола Манев беше лесен за снимане. И подчерта, че „ако не беше Тодор Иванов, Никола Манев нямаше отново да се върне в Чирпан. Благодарение на Иванов в края на 90-те години Манев преоткри Чирпан, закупи с помощта на чирпанлии и тази Тянкова къща, в която бях първият й уредник”.

Тодор Иванов, гл. експерт култура, припомни, че този Празник на галерия „Манев” се роди през 2000-та година и оттогава той се провежда всяка година през септември с подкрепата на Община Чирпан.

„Много хора бяха близко до Никола Манев, но истинският спътник му беше фотографът Георги Иванов, който тази вечер с фотографиите си ни припомня важните моменти от живота на художника - не само тук, в Чирпан, но и по света".

„Георги Иванов беше Сянката на Манев, заяви журналистът Исак Гозес. А да се снима Кольо беше лесно, защото винаги стърчеше над другите с рошавата си глава. И благодарение на Георги ще видите днес в снимките му живият Кольо Манев.”

Празникът продължи на площад „Никола Манев“, където актьорът Виктор Калев представи спектакъла си „Грамофон“.

На двете прояви присъстваха синът на Манев - Александър и братът на художника Добромир Манев. Той в словото си припомни незабравими детски спомени с брат си в Чирпан.

"Той обичаше Чирпан, а ние него. Беше изключителен художник, дарител, общественик. Живописното му изкуство, невероятните спомени за него и фотографиите на Георги Иванов пазят специално място в творческото сърце на Чирпан. Благодаря на всички, че се грижат то да пулсира , както искаше Манев", сподели кметът Ивайло Крачолов.


14:00, 11 Септември 2022

Още новини

Съобщение за ремонтни дейности
Сряда, 26 Април 2023

Съобщение за ремонтни дейности

Община Чирпан съобщава, че стартират ремонтните дейности по ул. “Янко Кочев” в участъка между книжарница “Джеми стратус” и ул. “Васил Кълбов”. В тази връзка в района се въвежда следната временна…

Медобор 10.02.2023
Понеделник, 10 Април 2023

Медобор 10.02.2023

При голям интерес се проведе базарът на пчелни продукти „Медобор ′ 2023“. „С уважение към търпението, трудолюбието и отговорността към мисията на вас, пчеларите, да произвеждате най-хубавия и чист мед…

Вторник, 28 Март 2023

Общинска администрация Чирпан

уведомява членовете на секционните избирателни комисии на територията на общината, че трябва да присъстват в съответната избирателна секция на 01.04 (събота) от 15 часа, за получаване на изборните книжа и…

Всички новини

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения