Размер на шрифта: A A A
Назад

Археологически обект „Карасура”

Археологически обект „Карасура”

Чирпанският край има богата история водейки началото от дълбока древност. В местността "Карасура" - уникален археологически обект, разположен на 6км североизточно от Чирпан, са намерени останки датиращи още от праисторическата епоха (4-5 хил. пр. Хр.). През римската епоха е съществувал значителен селищен живот в района, какъвто се среща отново в м. "Карасура", където с открити храмове на бога-лечител–Асклепий, на Плутон–бога на подземните богатства и на Аполон–главният бог, който според един надпис, носи тракийското прозвище Дайтеренус. Това се вижда и по някои местни топоними-край близкото с. Свобода има една местност, която се казва "Даутина".

През Късната античност (началото на IV до VIв) крайпътната станция в м. "Карасура", на разклона на големия военен път (Траяновият военен път), идващ от Средна Европа за град Константинопол), се превръща в най-мощната крепост между Филипополис и Берое (дн. Стара Загора). Двете големи раннохристиянски базилики и една по-малка, заедно с разкритите в близост некрополи, показват, че тук е имало късноантичен град, който е бил и важно религиозно и духовно средище.Има вероятност през същия период (IVв) да е основан Чирпанският манастир, от самият Св. Атанасий (344г). Счита се, че Чирпанският манастир "Св.Атанасий" е един от най-старите манастири в Европа.

Възникналият през римската епоха град в м. "Карасура", продължил съществуванто си и през средновековието, като най-голямия си разцвет достига в края на XIв, особено през XII-XIIIв. Той не само се разраства и достига огромната площ от 1000 дка, но и успява да играе важна роля в района. Намерените неповторими за Югозападна Европа находки, потвърждават уникалността на този град с непознато досега име. Според археолога д-р. Михаел Вендел (един от изследователите на обекта "Карасура"), тук трябва де е градът Алексиополис, който бил изграден от византийския император Алексий I Комнин (1048-1118г).

Адрес : Надморска височина: 219 m GPS координати: 42°14’29” С.Ш. и 25°23’07” И.Д.

Линк за локация

Бюлетин

Абонирайте се и получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от община Чирпан

Следвайте ни в социалните мрежи:
Полезна информация
Полезна информация
Забележителности
Забележителности
Календар на събитията
Календар на събитията
Хранене и развлечения
Хранене и развлечения